SDW | Interview met Orlando Esajas
17296
post-template-default,single,single-post,postid-17296,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Interview met Orlando Esajas

Interview met Orlando Esajas

Op dinsdag en donderdag geeft ascSDW Trainer Orlando Esaja voetbaltrainingen in de wijk Slotermeer-Oost. De trainingen zijn op het David Vosplein (Di 15:30-17:00) en in het Gerbrandypark (Do 16:00 –17:30) en zijn voor de kinderen uit de wijk.

AscSDW is partner en naamgever van het project ascSDW Streetsports. Ander partners hierin zijn bijvoorbeeld de Slootermeerschool, Immanuelschool en Hockeyclub Athena. Het doel is om kinderen die niet lid (kunnen) zijn van een sportvereniging toch te laten sporten. Kinderen die wel lid zijn van een vereniging, bijvoorbeeld ascSDW, en in de wijk wonen, zijn natuurlijk ook van harte welkom

Stichting Vitale Sportvereniging verzorgt de organisatorische kant en door de trainingen een formeel karakter te geven in plaats van vrijblijvend karakter, ontstaat er een soort wijk/buurtsportvereniging. Inmiddels zijn er ook een aantal kinderen die vanaf het pleintjesvoetbal lid zijn geworden van ascSDW. Dit is vooral de verdienste van Orlando, zijn trainingen en zijn enthousiaste als hij kinderen of hun ouders over ascSDW verteld.

Hieronder een kleine fotoreportage en een kort interview met Orlando

    

Naam: Orlando Esajas
Leeftijd: 61
Lid van ascSDW sinds: Seizoen 2016-2017
Trainer van: Onder 12 – Onder 13 en Onder 17

Orlando je geeft namens ascSDW trainingen op het David Vosplein en in het Gerbrandypark. Aan wie geef je de training?

“Het zijn kinderen uit de buurt, die naar het pleintje komen. We zijn begonnen met gewoon op het pleintje staan met een zak ballen en kinderen vragen of ze mee wilden trainen. Doordat we er iedere week staan, raken de kinderen vertrouwd met ons en groeit de groep. Op dinsdag komen er nu zo’n 25 tot 30 kinderen trainen. Vaak in de leeftijd van 6-14 jaar. Sommigen zijn lid van een voetbalclub (ook ascSDW) maar de meeste zijn dat niet.”

Zie je vaak dezelfde kinderen terug of zijn het iedere keer weer nieuwe kinderen?

“Na verloop van tijd zie je dezelfde gezichten terugkomen. Op dinsdag hebben we een vaste groep van ongeveer 15 tot 20 jongens, daar omheen komt vaak het een en ander aanlopen. Het is daarbij ook belangrijk hoe je met ze om gaat, de ‘pleintjescultuur’ is toch anders dan op een voetbalveld. De vaste groep groeit nog steeds omdat de jongens en meiden zien dat we er iedere week staan en hoe de sfeer is.”

Hoe ziet een gemiddelde training eruit?

“ik probeer het zo toegankelijk mogelijk te houden omdat er grote verschillen in leeftijd en niveau zijn. We beginnen vaak met een paar simpele kaats en afwerkoefeningen. Af en toe doen we ook een basis positiespel oefening. We sluiten altijd af met een partijtje, dat vinden uiteindelijk alle kinderen toch het leukste.”

Wat maakt het geven van de trainingen zo leuk?

“Ik vind het gewoon leuk om training aan deze kinderen te geven. Hiermee halen we ze even achter de computer vandaan en naar buiten. Soms kom je echt goede voetballertjes tegen dat is leuk om te zien.”

Is het pleintjes voetbal een manier om leden te werven?

“Niet echt. De kinderen die niet lid zijn van een voetbalvereniging, zijn dat vaak niet voor niets. Maar als ze het voetbal leuk vinden en benieuwd zijn naar spelen op een veld, dan nodig ik ze natuurlijk wel uit voor proeftrainingen bij ascSDW.”

Doe je dit helemaal alleen?

“Nee vaak helpen Franka en Jesse van de Vitale Sportvereniging mij. Jesse helpt met het training geven. Franka probeert vaak ouders bij de trainingen te betrekken door een praatje bijvoorbeeld met ze te maken. Soms helpen oudere jongens uit de wijk ook mee.”

Tot wanneer zijn de trainingen en wanneer beginnen ze weer?

“We trainen op beide pleintjes tot de laatste week van juni, we beginnen weer in september. Op 1 juli is nog wel het Voetbaltoernooi van Stichting Vooruit*. Daarna is het even vakantie”

 

* Voetbaltoernooi van Stichting Vooruit*
Vooruit is een bewonersproject in 8 wijken in Amsterdam West en 1 in Amsterdam Noord. Studenten die in deze wijken wonen organiseren activiteiten voor de bewoners van de wijk. Eén van die wijken is Slotermeer Oost en daar heeft ascSDW een samenwerking mee. Op 1 juli organiseren zij een voetbaltoernooi voor kinderen uit deze wijken. Deze pleintjesteams zijn verdeeld in twee leeftijdscategorieën (groep 5-6 & groep 7-8).  We hopen dat dankzij trainingen van Orlando de teams uit Slotermeer-Oost er met de titels vandoor zullen gaan. Leden van ascSDW kunnen natuurlijk aansluiten bij een team uit hun wijk.

www.vooruitproject.nl

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.