Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

VOG en Gedragscode Trainers

SDW Beleid Trainers, Coaches en Begeleiders

 

SDW is een club waar sportiviteit en plezier voorop staan. Presteren is niet het hoofddoel, de ontwikkeling en groei van de spelers en de teams is dat wel. Trainers, Coaches en Begeleiders spelen hierin een sleutelrol. Zij kunnen met hun technische en coachende vaardigheden die ontwikkeling mogelijk maken.

Daarom vraagt SDW van haar Trainers, Coaches en Begeleiders om aan gedragsregels te voldoen, waarmee deze clubwaarden worden uitgedragen en daarmee een vertrouwde plek te garanderen. Deze gedragsregels zijn afkomstig van SDW, de KNVB en de Gemeente Amsterdam, die alle 3 vereisten stellen aan Trainers, Coaches  en Begeleiders:

 

 1. Alle Trainers, Coaches en Begeleiders leveren een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan bij de VOG coördinator van SDW. Pas daarna mogen trainingen worden gegeven/worden gecoacht. Iemand wordt als trainer of leider beschouwd als hij met enige regelmaat betrokken is bij trainingen en wedstrijden.
 2. Alle Trainers, Coaches en Begeleiders onderschrijven de SDW Gedragsregels voor Trainers, Coaches en Begeleiders
 3. Alle Trainers, Coaches en Begeleiders onderschrijven de Gedragscode Sociale Veiligheid van de Gemeente Amsterdam

De onderschrijving vindt plaats door dit document te ondertekenen en (een foto of scan) in te leveren bij de VOG coördinator via vog@ascsdw.nl.  

 

1 Aanleveren Verklaring Omtrent Gedrag

 • Om een VOG aan te vragen, meld je je als nieuwe trainer of elftalleider aan bij de coördinator van jouw leeftijdsgroep.
 • De coördinator geeft je gegevens (voorletters, achternaam, emailadres) door aan de VOG coördinator via email naar vog@ascsdw.nl.
 • De VOG coördinator zet de aanvraag klaar via gratisvog.nl (een initiatief van het Ministerie van VWS).
 • Je zult dan per email een uitnodiging krijgen, waarna je de VOG met je DigID kunt aanvragen.
 • Je ontvangt de VOG zelf thuis en we vragen je deze digitaal (een foto of scan) aan te leveren aan de VOG coördinator via vog@ascsdw.nl.
 • De VOG coördinator zal de VOG beoordelen, registeren en daarna verwijderen.
 • De VOG wordt NIET bij SDW bewaard.

 

2 SDW Gedragsregels voor Trainers, Coaches en Begeleiders

 

 1. Plezier staat voorop! (Jeugd)spelers komen in de eerste plaats voor het plezier. Heb hier oog voor. We zijn een voetbalclub en ons lange termijndoel is om vriendengroepen te creëren door voetbal, zodat iedereen met plezier naar SDW blijven komen. Denk bijvoorbeeld aan: het stimuleren van vriendjes maken, beginnen of eindigen van de training met een spel en regelmatig even de tijd nemen om het groepsgevoel te versterken.
 2. Ontwikkelen is belangrijker dan presteren en winnen. Realiseer je dat kinderen komen om te leren voetballen en jij bent degene die ze dat gaat leren. Gun spelers de tijd om vaardigheden te leren.
 3. Coach positief en schreeuw niet langs de lijn! Technisch coachen doe je zoveel mogelijk tijdens de training, de rust en voor of na een wedstrijd. Aanwijzingen tijdens de wedstrijd zijn bewezen ineffectief. Geen negatieve kritiek op spelers en gebruik de 1 op 3 regel: voor iedere aanwijzing 3 complimenten.
 4. Verdeel je aandacht. Jeugdspelers kijken tegen je op. Zorg dat ze allemaal evenveel aandacht krijgen. Heb oog voor pesten of buitensluiten en ga dit actief tegen.
 5. Leerniveau. Zorg dat je weet wat je van spelers mag verwachten van de leeftijd die jij traint/coacht. (Te) complexe opdrachten zorgen voor onzekere jeugdspelers en frustratie bij jou als trainer.
 6. Communicatie. Zorg dat je als trainer en coach goed communiceert over waar er op getraind is en spreek af welke termen jullie gebruiken, zodat de spelers weten waar ze aan toe zijn. En: voorkom dat er meerdere coaches tegelijk aanwijzingen geven bij training of wedstrijd.
 7. 4 ogen. Zorg dat je NOOIT alleen bent met een (jeugd) speler. Niet op de club en ook niet ergens anders.
 8. Zorg goed voor materiaal. Neem verantwoordelijkheid voor de materialen van de club. Zowel de materialen voor jouw team (ballen, hesjes, pilonnen etc), als de gemeenschappelijke (doelen, netten, etc).
 9. Samen zorgen we voor een veilige club. Spreek elkaar aan als iemand moeite heeft zich aan de regels te houden. Opbouwend en één-op-één. Zorg ook dat ouders weten wat de regels zijn (niet roepen of schreeuwen, er is maar 1 coach en dat ben jij!).

 

Download verklaring voor ondertekening

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!